Lauwersfanfare wint de beker

HOLWERD – Zaterdag was Holwerd het hart van muzikaal Dongeradeel, tijdens het gezamenlijke concours van Oost- en West Dongeradeel aangevuld met Ferwerderadiel kwamen er 13 korpsen hun muzikaliteit tonen aan de jury. Winnaar van deze middag werd Lauwers fanfare uit Ee/Engwierum. De dag werd afgesloten met een spetterend optreden van het Broken Brass Ensemble.


Mienskip
In het kader van LF2018 is er dit jaar door de Federaties van Oost- en West Dongeradeel gekozen voor een gezamenlijk muziekfestival. Daarnaast is een gedeelte van Federatie Ferwerderadiel aangeschoven. Dit muziekfestival resulteerde in een 6 uur durende luistermarathon voor de juryleden Bienze IJlstra en Gerk Huisma. Zij zagen in die 6 uren 13 verschillende korpsen voorbij komen die op hun beurt werden gepresenteerd door Diana de Groot.
Om alle korpsen in een keer te laten opdraven werd te veel daarom werd er gespeeld in 2 blokken zo mocht de eerste om 12.00 aantreden. Dit eerste muziek blok werd gevuld met klanken van SDG Nes, UDI Oosternijkerk, Lauwers fanfare Ee/Engwierum, Stedelijke Harmonie Dokkum, Concordia Wânswert en De Eendracht Marrum.
Na een pauze werd er vanaf 15.30 uur muzikaal gestreden door de korpsen: Opmaat jeugdkorps Dokkum, Crescendo Holwerd, Advendo Morra/Lioessens, Oranje Dokkum, Halleluja Anjum, Excelsior Ferwerd en Bazuin Holwerd.

Uitslag
Na deze optredens was het woord aan cultuur wethouder Pytsje de Graaf, zij sprak waardering uit richting het bestuur en complimenteerde de organisatie voor deze mooie oplossing van samenwerking en zij hoopte dat in de nieuwe gemeente Noard East Fryslân de muziek ook hoog op het vaandel staat. En dat een ieder zich bezig houdt met muziek, op wat voor vlak dan ook, is als een Mienskip.
Namens de jury Gerk Huisma het woord, hij enBienze IJlstra zagen en hoorden een hoge kwaliteit muziek. ‘Waar wij eerst tegenop zagen werd een lust voor de oren, 6 uren muziek luisteren en jureren,’ aldus Gerk Huisma.
Nieuw dit jaar was de solistenprijs. Elk korps moest in de 30 minuten optreden een inspeelwerk, groot werk en een solowerk brengen. Winnende solist werd Gjalt van de Zee van UDI Oosternijkerk met het werk The Bass in the Ballroom. Dit werk werd op bastrombone ten gehore gebracht. Voor de jury was het lastig kiezen omdat veel solowerken goed werden uitgevoerd en qua punten vrij dicht bij elkaar lagen.
De derde prijs van het muziekfestival ging naar Concordia Wânswert, de tweede prijs naar Excelsior Ferwerd en de eerste prijs naar Lauwers Fanfare Ee/Engwierum. De beoordeling voor de gespeelde stukken werd duidelijk via de gekregen rapporten, Lauwers Fanfare kreeg de hulde voor het stuk La Paz del señornaar een arr. Van Menno Haantsjes. ‘Muzikaal in balans met de klank top gedaan,’ ‘’Zo hoort een fanfare te klinken, muzikaliteit van de bovenste plank.’
Met deze lovende jury woorden kon Lauwers Fanfare gerust terug keren naar Ee/Engwierum.
De organisatie bedankte vervolgens de sponsors, de deelnemende korpsen en het publiek en attendeerde iedereen nog op het gezamenlijke solisten concours op 3 maart in Anjum.


Spetterend einde
Na deze woorden werd de zaal klaargemaakt voor het volgende muzikale optreden namelijk het Broken Brass Ensemble, deze fanatiek spelend ensemble kreeg de voetjes op de vloer met de klanken van een mix van Brass, funk, hiphop, jazz en New Orleans. En dat allemaal met blaasinstrumenten en slagwerk.


Tekst en foto’s: Bote Sape Schoorstra